Gennemførsel på videregående uddannelser

Denne publikation opgør studerendes uddannelsesstatus 1-10 år efter på­begyndt uddannelse. Tabellerne gør det muligt at beregne gennemførsels­procenten, som andelen af de studerende, der har gennemført en uddannelse op til 10 år efter, de er påbegyndt.

Tabellerne opgør uddannelsesstatus:

·         Inden for den eksakt samme uddannelse, som er påbegyndt.

·         Inden for samme uddannelsesniveau, som er påbegyndt.

I den sidste tabel tages der højde for studerende, som skifter uddannelses­retning inden for samme uddannelsesniveau.

Denne publikation beskæftiger sig kun med videregående uddannelser. Se stat.gl for publikation om gennemførsel på ungdomsuddannelserne.

 

Gennemførsel af den påbegyndte uddannelse

De videregående uddannelser består af korte videregående uddannelser, som normalt er normeret til 2 år, akademiske bacheloruddannelser, som er normeret til 3 år, professionsbacheloruddannelser, som er normeret til 3,5-4 år og kandidatuddannelser, som er normeret til 2 år.

 

Af de 122 der påbegyndte en kort videregående uddannelse i 2017, havde 58 gennemført uddannelsen indenfor 4 år. 39 pct. havde gennemført uddannelsen de startede på, inden for normeret tid på 2 år.

 

Gennemførelsesprocenten blandt de akademiske bachelorer fra 2016 var den laveste blandt de videregående uddannelser. 3 år efter påbegyndt uddannelse, havde 22 pct. gennemført uddannelsen de startede på. Efter 5 år havde 35 pct. gennemført uddannelsen.

 

På professionsbacheloruddannelserne gennemførte 38 pct. uddannelsen, de startede på i 2015 indenfor den normerede tid på 4 år. Efter endnu 2 år steg andelen til 50 pct.

39 pct. af de studerende der startede på en kandidatuddannelse i 2017 havde færdiggjort uddannelsen indenfor normeret tid på 2 år, mens 65 pct. havde færdiggjort indenfor 4 år.

 

Figur 1: Gennemførelsesprocenten på videregående uddannelser, årgang 2015, 2016, 2017

Note: Gennemførelsesprocenten er opgjort ultimo året for studerende, som påbegyndte uddannelsen for første gang i året i parentes: Kort videregående uddannelser (2017), bachelor (2016), professionsbachelor (2015), kandidat (2017). Normeret tid er opgjort i antal hele kalenderår.

Kilde: Grønlands Statistik- se tal i Statistikbanken (https://bank.stat.gl/UDDISC11L).

 

Flere kvinder end mænd gennemførte uddannelsen

Flere kvinder end mænd starter på en videregående uddannelse. Samtidig gennemfører en større andel af kvinderne. 55 pct. af kvinderne fra årgang 2017 gennemførte en kort videregående indenfor 4 år, mens det tilsvarende tal for mændene var 38 pct.

 

På de akademiske bacheloruddannelser var gennemførelsesprocenten hos kvinderne højere for årgangen 2016. Gennemførselsprocenterne lå på hhv. 28 og 39 pct. for mænd og kvinder.

 

Figur 2: Gennemførelsesprocenten på videregående uddannelser efter normeret tid + 2 år, opdelt på køn; årgang 2015, 2016, 2017

Note: Gennemførelsesprocenten er opgjort ultimo året for studerende, som påbegyndte uddannelsen for første gang i året i parentes: Kort videregående uddannelser (2017), bachelor (2016), professionsbachelor (2015), kandidat (2017). Normeret tid er opgjort i antal hele kalenderår.

Kilde: Grønlands Statistik- se tal i Statistikbanken (https://bank.stat.gl/UDDISC11M).

 

Gennemførsel efter land

Forskelle i gennemførselsprocenten opdelt på uddannelsesland findes primært hos de professionsbachelor- og kandidatuddannelser. Henholdsvis 48 pct. og 37 pct. gennemførte en kort videregående uddannelse og professions­bacheloruddannelse i Grønland mod 47 pct. og 33 pct. af de studerende uden for Grønland. Gennemførslen er højere på kandidatuddannelserne uden for Grønland, hvor 90 pct. af de studerende gennemførte en uddannelse på kandidatniveau, mod 35 pct. af de studerende i Grønland.

 

Figur 3 Gennemførelsesprocenten på videregående uddannelser efter normeret tid + 2 år, opdelt på uddannelsesland; årgang 2015, 2016, 2017

Note: Gennemførelsesprocenten er opgjort ultimo året for studerende, som påbegynder uddannelsen for første gang i året i parentes: Kort videregående uddannelser (2017), bachelor (2016), professionsbachelor (2015), kandidat (2017). Normeret tid er opgjort i antal hele kalenderår.

Kilde: Grønlands Statistik- se tal i Statistikbanken (https://bank.stat.gl/UDDISC11L).

 

Gennemførsel af det påbegyndte uddannelsesniveau

Nogle studerende afbryder uddannelsen de er påbegyndt, og gennemfører i stedet en anden uddannelse. 51 pct. af de studerende, som påbegyndte en videregående uddannelse for første gang i 2014, havde gennemført en videregående uddannelse indenfor 7 år. Heraf havde 11 pct. gennemført en uddannelse på et andet uddannelsesniveau end den de påbegyndte. Det er især studerende på de akademiske bacheloruddannelser, hvor mange dropper ud og skifter retning til enten en professionsbacheloruddannelse eller kort videregående uddannelse. Af de studerende som startede på bachelor­uddannelsen i 2014, havde 21  pct. gennemført en bachelor indenfor 7 år, mens 32 pct. i stedet havde gennemført en videregående uddannelse på et andet niveau.

 

Figur 4: Uddannelsesstatus på videregående uddannelser 7 år efter start, årgang 2014

*Gennemført andet niveau inden for de videregående uddannelser.

Note: Uddannelsesstatus er opgjort for studerende der påbegyndte en videregående uddannelse for første gang i 2014. 

Kilde: Grønlands Statistik- se tal i Statistikbanken (https://bank.stat.gl/UDDISC11O).